Destacados Destacados

Atrás

Evidence of evolutionary optimization of fatty acid length and unsaturation

Evidence of evolutionary optimization of fatty acid length and unsaturation

The lipid composition of cell membranes exerts a crucial influence on cell physiology. Indeed, one double bond triggers membrane fluidity, essential for cell functionality, but additional double bonds increase the susceptibilty to peroxidation, which produces reactive compounds that impair the viability of cells. It has therefore been suggested, but never tested in an extensive comparative context, that the composition of membrane fatty acids has been optimized during evolution. A similar prediction has been made for fatty acid chain length, on which susceptibility to peroxidation also depends. This study tested for stabilizing selection on fatty acid composition by evaluating the fitting of the single stationary peak (SSP) model of evolution to a large dataset from 107 species of birds, against alternative evolutionary models. Across-species variation in average chain length and in the proportion of monounsaturated fatty acids (MUFAs), but not in the proportion of polyunsaturated (PUFAs) nor saturated (SFAs) fatty acids, was better explained by SSP models than by other models. Results show optimum values of fatty acid chain length and proportion of MUFAs of 18 C atoms and 25.5% mol, respectively, the strength of stabilizing selection being particularly high in chain length. This is the first evidence of evolutionary optimization in fatty acid composition, suggesting that certain values may have been selected because of their adaptive capacity to minimize susceptibility to lipid peroxidation. informacion[at]ebd.csic.es: Galván (2017) Evidence of evolutionary optimization of fatty acid length and unsaturation. J Evol Biol doi:10.1111/jeb.13198


http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jeb.13198/full

Noticias Noticias

¡Abierta convocatoria para proyectos de investigación en la ICTS- Doñana!

La Infraestructura Científica y Técnica Singular Reserva Biológica de Doñana (ICTS-Doñana) anuncia la apertura de una convocatoria accesos para proyectos de investigación internacionales en el Espacio Natural Doñana.

Las altas temperaturas están provocando que las lagunas y las marismas de Doñana pierdan agua rápidamente

La superficie inundada en la marisma es de un 78% pero la profundidad es escasa. Por otra parte, sólo el 1,9% de las lagunas temporales están inundadas. Las precipitaciones crean una oportunidad para la cría de aves acuáticas, pero su éxito dependerá de la duración del agua disponible

El ruido del tráfico es perjudicial para el desarrollo de las crías de aves

Un estudio con participación del CSIC revela por primera vez que el ruido de los coches perjudica a los individuos a lo largo de su vida incluso años después de la exposición

El comercio ilegal de especies, un problema para la biodiversidad y riesgo para la salud

Un estudio de la Estación Biológica de Doñana y la Universidad Pablo de Olavide detecta mascotas de origen salvaje en el 95% de las poblaciones del Neotrópico y alerta del peligro de brotes zoonóticos

La urbanización y la pérdida de vegetación están cambiando características clave de comunidades de escarabajos y arañas

La urbanización está favoreciendo a especies de escarabajos más pequeñas y especies de arañas más grandes con mayor capacidad de dispersión. La pérdida de áreas boscosas se vincula con una disminución en el periodo de actividad, una mayor tolerancia a la sequía y una menor capacidad de dispersión en ambos grupos.